ПО-ДОБРО СТРОИТЕЛСТВО СЪС СТЪКЛЕНА ВАТА

07.02.2020

При строеж на къща всеки рано или късно се сблъсква с въпроса: "Каква е най-добрата изолация?". Предлагат се различни материали, но за вътрешна изолация на къща стъклената вата е победител по всички основни параметри: монтаж и цена, изолационни свойства и статика, ресурси и емисии. 

ursa--1581067274.jpg

 

СТРОИТЕЛСТВОТО СЪС СТЪКЛЕНА ВАТА Е: 

- ПО-ДОБРО ЗА МЕН, 

- ПО-ДОБРО ЗА МОЯТА КЪЩА,

- ПО-ДОБРО ЗА ОКОЛНАТА СРЕДА.

 

ИЗОЛИРАНЕТО СЪС СТЪКЛЕНА ВАТА НЕ Е СКЪПО И Е ЛЕСНО ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ

Първо добрите новини: стъклената вата е до 30% по-евтина от други изолационни материали като, например, каменна вата и полистиролни плоскости (EPS и XPS) и предлага същия изолационен ефект - това прави строежа на къща много по-приятен. Като се вземе предвид, че трябва да се внесе само 1/3 от теглото в къщата и че стъклената вата много по-лесно се напасва в пространствата за изолиране, то целият проект се реализира много по-гладко. Пестите не само физическа енергия, но и пари, защото работата приключва по-бързо. Затова стъклената вата е по-добра за мен.

 

ИЗОЛАЦИЯТА ОТ СТЪКЛЕНА ВАТА Е С НАЙ-ДОБРИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И ЗНАЧИТЕЛНО ПО-МАЛКО ТЕГЛО

Трудно е за вярване: въпреки по-ниското си тегло стъклената вата предлага същите изолационни характеристики като другите материали. Това е така, защото изолацията всъщност се осигурява от уловения въздух в нея. Благодарение на нейната гъста, но порьозна структура от дълги влакна се възпрепятства въздушния обмен от вътрешността й към външната среда. Това спестява излишно статично натоварване и позволява по-икономични конструкции. Същото е валидно и за звукоизолацията, при която структурата на стъклената вата превъзхожда останалите материали. Освен това, изолационният слой не може да се разпадне и има по-малка склонност към поглъщане на влага от каменната вата. Материалът във формата на ролки намалява отпадъците при рязане и осигурява отлична противопожарна защита. Затова стъклената вата е по-добра за моята къща. 

ИЗОЛАЦИЯТА СЪС СТЪКЛЕНА ВАТА ИМА ПО-МАЛКО НЕГАТИВНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ОКОЛНАТА СРЕДА

За чиста съвест: от фазата на производство стъклената вата замърсява околната среда в много по-малка степен от другите изолационни материали. Това е така, защото основният компонент е отпадъчно стъкло, което се разтапя и се центрофугира до получаване на фини нишки. Поради по-ниската точка на топене, се консумира по-малко енергия в сравнение с нужната за разтапяне на базалтови скали. Освен това, този процес не изисква суров петрол или кокс, а само чист природен газ. Тъй като отпадъчното стъкло е достъпно навсякъде и готовият продукт може да се доставя в силно компресиран вид, емисиите на СО2 са значително по-ниски и при транспорта. Затова стъклената вата е по-добра за околната среда. 

Инициативата "Строителство със стъклена вата" е част от кампанията URSA GOES GREEN. URSA е компания с грижа към опазването на околната среда, което се отразява във всички нива на бизнес процесите от производството през продажбите до крайните ни потребители. 

Предимствата на стъклената вата URSA може да видите в клипа.