Мухъл? Високи сметки за енергия? Шум?

24.06.2019

Каква трябва да бъде изолацията, която предотвратява натрупването на влага в къщата?

ursa--1561358689.JPG

С все по-доброто уплътняване на жилищните помещения, често се стига до черни повърхности, най-често в ъглите. Появата на влага и последващото развитие на мухъл, са първите индикатори, че нашите конструкции са неподходящи от гледна точка на термична защита. Какво да правим?

Професионалният преглед ще покаже, че местата на които се открива влага или плесен най-често са с ниски повърхностни температури, което води до конденз на водните пари, които винаги присъстват в жилищните помещения. При подходящо инсталиране на топлоизолация на външните стени (тя може да бъде монтирана и от вътрешната страна) е възможно да се осигури по-висока температура на повърхността, като по този начин се предотвратява образуването на конденз. С URSA FDP 3/Vr, URSA FDP 2/Vr, URSA FDP 2 и URSA FDP 1 може да се осигури разумна топлоизолация на стените.

За решаване на проблемите с тавани и покриви, при които изолацията не е директно натоварена, се препоръчва използването на URSA SF 32, URSA SF 34, URSA SF 38, URSA DF 39. Когато се изолира натоварена конструкция е подходящо да се използва URSA XPS N-III, URSA NV, URSA NR или URSA N-III-PZ.

За да бъде елиминирана влагата, е нужно да се осигури коректен монтаж на топлоизолационните материали и да бъде обърнато специално внимание на топлинните мостове. Поради плътността на строителните материали и дебелите слоеве на топлоизолация появата на влага в къщата може да възникне на местата на топлинните мостове, които стават още по-изразени. Чрез използване на рекуператори, следите от топлинни мостове обикновено са леко замъглени, тъй като вентилацията отвежда въздуха, който съдържа голямо количество водна пара поради по-високата температура. Това означава, че кондензът може да се появи след дълъг период от време и не толкова интензивно.

За правилните решения за отстраняване на влагата в дома Ви е най-добре е да говорите с експерт, който ще ви посъветва за подходящите мерки, които можете да предприемете.